Wywiad z Mistrzynią Art Latte A.Rojewską

Nie tylko o kawie i tajnikach jej przyrządzania rozmawiamy z Agnieszkę Rojewską - Mistrzynią Polski Latte Art 2014

Wywiad z Mistrzynią Art Latte A.Rojewską

Z Agnieszką spotykamy się w prowadzonym przez nią i Mateusza Gacę barze kawowym Brisman. Wśród wspaniałego aromatu świeżo mielonej kawy i codziennego gwaru przewijających się klientów spragnionych kofeiny, udało nam się przeprowadzić krótki wywiad.

> Czy Kawa to Twój ulubiony napój?

W zasadzie to teraz już tak. Kawa to w ogóle drugi najczęściej spożywany napój na świecie, zaraz po wodzie.

Na początku miałam problemy żeby przekonać się do kawy, ale dziś niezmiennie potrafi mnie zaskoczyć, nawet tymże czasami rzeczywiście jeszcze potrafi mnie pobudzić.

> > Kiedy zaczęłaś swoją przygodę z kawą profesjonalnie?

Profesjonalnie to chyba dopiero zaczynam, choć z kawa pracuje już ponad 6 lat, od czerwca 2008.

Ciężko określić gdzie zaczyna się profesjonalizm, zwłaszcza gdy ciągle sprawia to dużą przyjemność.

> Czy możesz coś powiedzieć o swoich osiągnięciach?

Ogromnie dużo udało mi się osiągnąć na krajowym podwórku. W tym roku zostałam Mistrzem Polski Latte Art, Vice Mistrzem Polski Baristów i zdobyłam Puchar Polski Latte Art.

Na arenie międzynarodowej też powoli się rozkręcam. Byłam uczestnikiem Mistrzostw Świata Latte Art w Melbourne jako zawodnik, brałam też udział w takich imprez jak World Of Coffe w Nicei i Rimini jako wolontariusz.

> Przyrządzanie kawy na poziomie, który dzisiaj opanowałeś, wymaga specjalistycznego sprzętu? Czy może sekretem jest tylko kawa i osoba, która ją przygotowuje?

Najważniejsza jest dobra, świeża kawa. Świeża, czyli świeżo wypalona i świeżo zmielona. Kawa po 3 miesiącach od palenia i 15 min od zmielenia traci ponad 50% smaku i aromatu.

Druga rzecz to chęci i cierpliwość. Jeżeli chcemy zrobić sobie dobra kawę, mamy cierpliwość na eksperymenty i chcemy poświecić te 10-15 minut na zrobienie jej na możliwie najlepszym poziomie, to w takim wypadku, sprzęt jest drugorzędny dla smaku.

No oczywiście jeżeli chcemy wejść na poziom profesjonalny to specjalistyczny sprzęt niezbędny.

> Czy kawę na wysokim można też zrobić w domu?

Jasne. Tak jak mówiłam trzeba tylko chcieć.

> Czy jest różnica czy kawę pije się z kubka/filiżanki z konkretnego materiału? > Czy kamionka i porcelana są lepsze od stali czy papieru czy nie ma to różnicy?

Zdecydowanie lepsza jest porcelana czy kamionka, bo oba te materiały dobrze trzymają ciepło. Dodatkowo, oba materiały, nie wpływają na smak podawanej w niej kawy (co czyni np. metal). Warto zauważyć, że również przyjemniej się pije jeżeli dotykamy delikatnej, gładkiej porcelany niż chropowatego papieru czy nagrzanego od naparu metalu.

Nie wspominamy o walorach estetycznych, bo to chyba jasne, co ładniej wygląda (śmiech)

> Z jakimi reakcjami ze strony ludzi spotykasz się wykonując różne motywy, rysunki na kawie?

Rożnie ... Standardowo to chyba takie 'awwww' i 'szkoda pić' lub 'jak ja mam to teraz wypić?!'.

Najfajniej jest zrobić cos co ktoś sobie zażyczył i nie spodziewał się spełnienia prośby. Potem jest takie zszokowane 'ale ja żartowałem...'

> Kawa z jakiego kraju jest najlepsza?

To bardzo subiektywne. Najciekawsze są kawy afrykańskie, jeżeli chodzi o smak. Jakościowo to Ameryka Południowa.

Dziękujemy za rozmowę!

O Agnieszce i prowadzonym przez nią barze kawowym więcej informacji znajdziecie Państwo na stronie www.brisman.pl

Więcej informacji o naszej współpracy znajda Państwo tu: www.sagaform.com.pl/coffee-collection